Ormbett

For en vecka sedan blev Dani, en  av vara killar i familjen har pa barnhemmet biten av en orm nar han lekte precis utanfor huset. Har i tanzania ar alla ormar otroligt giftiga  och de handlar bara om hur dodliga dom ar. Manniskorna har har stor respekt for ormar. Jag  horde dani skrika "nyoka" som pa swahili betyder orm. Jag ryckte sonder en  tyg bit och visste att nu maste  vi handla snabbt. Jag sag bettet i knat och virade tygbiten de hardaste jag kunde precis ovanfor knat. (Det stoppar giftet fran att spridas i blodet snabbt. Vi hade ingen bil vid barnhemmet och Felisian som var ivag med den var inte tillganglig pa mobilen sa jag satte mig pa huk sa att han fick lagga sig pa min rygg och halvsprang de ca 700 metrarna till byns  vardcentral  pa  ren vilja, dani ar 12 ar och ingen liten kille. Jag  sa ocksa at han att sluta grata, prata och bara slappna av  da de ocksa gor sa att giftet sprider sig langsammare vilket gjorde han annu tyngre.  Egentligen ska man inte rora sig alls om man blivit ormbiten men vi  hade  inget val. Val framme vid vardcentralen genomsvett och sa trott sa att benen nastan vek sig visade de sig att de var stangt och da visste jag inte vad jag skulle  ta mig till.
 
Men tva sma hjaltar  kasian och dau sprang for att hitta en motorcykel sa vi kunde aka med dani till vardcentralen i byn Matanana en by 1 mil fran barnhemmet. Regnet hade borjat osa ner och Dani klagade pa att smartan steg uppat. Val framme i matanana hade vi fatt tag pa Felisian och bilen.  Han korde till vardcentralen och dar var medicinen for ormbett slut. De borjade kannas som en dalig drom och jag  fick kampa for att  halla tararna tillbaka.  Men Felisian visste  en familj som hade naturmedicin hemma ni kommer inte tro mig men oturen fortsatte, de var ingen hemma! Stackars dani simom lag i mitt kna viskade nu att de  gjorde ont att andas.  Vi gjorde ett nytt forsok hos en familj som har naturmedcin och ANTLIGEN var "turen" pa var  sida.  Dani fick dricka nagon gegga och efter de korde vi med gasen i bott till sjukhuset en halvtimma bort.
 
Vi fick traffa lakaren direkt. Dani forklarade ormen och lakaren skrek  at skoterskorna att hamta massa sprutor och talade om att den ormen (fick bara namn pa swahiili) satter sig langsamt pa  nervsystemet. Han fick sprutor i rumpan och i armarna och efter de fick han dropp. Han lag pa sjukhussangen och vred sig av smarta vilket  var fruktansvart att se. Lakaren sa att han kommer att overleva men de kommer ta tid att fa giftet ur kroppen. Efter nagra timmar akte Felisian for att hamta en av vara anstallda som skulle sova pa sjukhuset med Dani. Vi akte hem men akte tillbaka tidigt morgonen darpa.  Da  var Danis ben dar han blivit ormbiten minst dubbelt sa stort som de andra och stenhart. Han kunde inte rora de och han hade ont fran hoften ner till tarna. Jag har varit pa sjukhuset varje dag sedan de hande. Han far dagligen sprutor 3 ggr om dagen och 2 ggr pa natten och  nu en  vecka senare har svullnaden lagt sig lite och han kan halta sig fram. Dock far han annu inte komma hem
da han fortfarande behover fa sina dagliga sprutor for att bli helt aterstalld.
 
I  forrgar tog jag med de  fem andra killarna som bor  pa barnhemnet for att halsa pa o Dani los upp som en sol de forsta riktiga leendet  pa en  vecka. Killarna  fick lask och satt och skrattade tillsammans. Nar vi skulle aka hem borjade Dani grata och sa till mig att han ocksa vill komma hem. Min alskade fina kampe vi ar sa glada att du overlevde och snart far du komma hem till  oss igen!